Tymián – nejpoužívanější bylinka
Pěstování: Slunné stanoviště, dobře propustná půda, spíše chráněné místo na zimu domů nebo alespoň přikrýt.
Použití: Grilované ryby, zeleninové saláty, omáčky, dresinky, kuře, rajčatová omáčka, marinády, brambory, paštiky……
Léčivé účinky: průjmy, nadýmání, dýchací ústrojí, působí proti bakteriím, plísním.
Rozmarýn – široké využití
Pěstování: Lepší je pěstování v nádobách, v zimě vymrzá, v létě je vhodné slunné, chráněné míst, v zimě světlé bezmrazé (5- 15°C). Svědčí ji velmi propustná půda, nemá ráda přemokření, ale ani zaschnutí.
Použití: Maso (telecí, skopové, králičí, drůbež, ryba), grilované maso, zelenina (rajčata, lilek, čočka, houby, brambory), vejce
Léčivé účinky: povzbuzuje oběhový systém, posiluje paměť, upravuje trávení, podporuje činnost jater. Nepoužívat v těhotenství.
Saturejka – odpuzuje mšice
Pěstování: Hlinitopísčité, slunné, suché stanoviště, nesnáší přemokření, je možné ji výrazně seřezávat, rozmnožuje se vysemeněním. Bez větších problémů přezimuje venku.
Použití: Masité pokrmy, nádivky, pokrmy se zelím, fazolem, hrachem a čočkou, brambory, tučné ryby, cuketa – možno použít čerstvou do luštěninových salátů
Léčivé účinky: Nadýmání, působí ve střevech proti parazitům, povzbuzuje chuť k jídlu
Libeček – přírodní maggi
Pěstování: Slunné stanoviště nebo i polostín, kyprá, humózní půda. Listy sklízet před květem jinak hořknou, jedlá je celá rostlina. Je to vytrvalá rostlina, která dorůstá až 2m.
Použití: Vývary, vařené brambory, omáčky, paštiky, pomazánky, dušené hovězí, jehněčí maso, marinády na grilování, zelenina
Léčivé účinky: Močopudná bylina, problémy s ledvinami, pomáhá při vykašlávání, na pálení žáhy, nadýmání
Koriandr – do masa i cukroví
Pěstování: Slunné stanoviště chráněné před větrem, výživné lehce vápenité půdy, na začátku pěstování dostatek vláhy v létě spíše méně. Jednoletá rostlina, množí se semeny.
Použití: Čerstvá nať na grilované ryby, tvaroh, majonézy, saláty, smetanové omáčky, semena pečivo, zákusky, vánoční cukroví, paštiky, tučná masa.
Léčivé účinky: kašel, slinivka břišní, práce střev, nadýmání, koliky, nervová činnost – používají se semena
Smil – maggi nebo kari
Pěstování: Spíše jednoletá rostlina (mrazy do -5°C, nesmí promrznout kořeny), vhodná spíše do nádob, slunné, sušší místo, dobře propustná, hlinitopísčitá půda
Použití: Orientální kuchyně, rýže, drůbež, ryby, majonézy, omáčky, zelenina, maso – stačí pár lístečků nebo jedna snítka
Léčivé účinky: migrény, menstruační bolesti, průdušky, revmatismus, artritida, hojí rány, únava, nespavost, stres – listy a květy
Oregano – italská kuchyně
Pěstování: Slunné spíše chráněné stanoviště, na zimu nutno přihrnout hlínou a přikrýt chvojím, poměrně bujně roste, proto potřebuje dostatek prostoru
Použití: Středomořská, italská, asijská a mexická kuchyně, pizza, těstoviny, rajčatové omáčky, špagety, telecí, skopové, kuřecí maso, plody moře, saláty
Léčivé účinky: Na kašel, bolesti v krku, migrény, kladně působí na psychiku, žvýkání listů pomáhá při bolestech zubů
Majoránka – česká klasika
Pěstování: Slunné teplé stanoviště chráněné před větrem, spíše suché, nemá ráda přemokření, potřebuje hodně hnojit. Většina rostlin jsou jednoletky.
Použití : Typická česká kuchyně (bramboračka, guláš, zabijačková kuchyně atd.)
Léčivé účinky: Stres, psychické problémy, menstruační bolesti, tvorba mateřského mléka, nespavost, rýma, žaludek, střeva
Yzop – krásně kvete
Pěstování: Slunné stanoviště, přiměřená zálivka, bez problému přezimuje
Použití: Je velmi aromatický, používá se k dušené zvěřině, králičímu, jehněčímu, možné přidat do kompotů, dezertů, koláčů (višně, meruňky, maliny), možno kombinovat se zelím, řepou, dýní, mrkví a houbami
Léčivé účinky: posiluje organismus, záněty v krku, ústech, zvýšení krevního tlaku, kašel, astma, bolesti žaludku, noční pocení
Šalvěj – prevence mrtvice
Pěstování: chráněné slunné místo, propustná půda, na zimu zakrýt, sbírají se listy před květem za slunného poledne.
Použití: vepřové, husí, krůtí maso, divočina, ryby, kořeněné omáčky, přidává se i do pečiva a koláčů, sýry
Léčivé účinky: posílení celého těla, povzbuzuje mozek, noční pocení, třes končetin, křeče, bolesti v krku, záněty hrtanu a ústní dutiny, bolest zubů, snižuje produkci mateřského mléka
Meduňka – nejlepší na stres
Pěstování: Slunce nebo polostín, velmi nenáročná na pěstování, roste jako plevel, nevymrzá
Použití: Smoothie, sirupy, čaje, pečené kuře, ovocný salát, dezerty
Léčivé účinky: stres, nespavost, psychika, odolnost organismu, křeče žaludku, proti nevolnostem v těhotenství, záchvaty kašle
Mateřídouška – přitahuje motýly
Pěstování: slunné, velmi suché místo, vhodná k domu aromaticky voní, přitahuje včely a motýly je ji nutné stříhat
Použití: lze ji použít podobně jak tymián
Léčivé činky: kašel, astma, zápal plic, zánět průdušek, mrtvice, roztroušená skleróza, revmatismus, pohmožděniny, opuchliny
Svatolina – spíše na okrasu
Pěstování: chudé půdní podmínky, snese žár, slunné místo, méně vody
Léčivé účinky: využívá se spíše v čajových směsích vhodných pro povzbuzení menstruace a jaterní činnosti, nevhodná pro děti a těhotné