Bylinky

Tymián – nejpoužívanější bylinka

Pěstování: Slunné stanoviště, dobře propustná půda, spíše chráněné místo na zimu domů nebo alespoň přikrýt.

Použití: Grilované ryby, zeleninové saláty, omáčky, dresinky, kuře, rajčatová omáčka, marinády, brambory, paštiky……

Léčivé účinky: průjmy, nadýmání, dýchací ústrojí, působí proti bakteriím, plísním.

 

Rozmarýn – široké využití

Pěstování: Lepší je pěstování v nádobách, v zimě vymrzá, v létě je vhodné slunné, chráněné míst, v zimě světlé bezmrazé (5- 15°C). Svědčí ji velmi propustná půda, nemá ráda přemokření, ale ani zaschnutí.

Použití: Maso (telecí, skopové, králičí, drůbež, ryba), grilované maso, zelenina (rajčata, lilek, čočka, houby, brambory), vejce

Léčivé účinky: povzbuzuje oběhový systém, posiluje paměť, upravuje trávení, podporuje činnost jater. Nepoužívat v těhotenství.

 

Saturejka – odpuzuje mšice

Pěstování: Hlinitopísčité, slunné, suché stanoviště, nesnáší přemokření, je možné ji výrazně seřezávat, rozmnožuje se vysemeněním. Bez větších problémů přezimuje venku.

Použití: Masité pokrmy, nádivky, pokrmy se zelím, fazolem, hrachem a čočkou, brambory, tučné ryby, cuketa – možno použít čerstvou do luštěninových salátů

Léčivé účinky: Nadýmání, působí ve střevech proti parazitům, povzbuzuje chuť k jídlu

 

Libeček – přírodní maggi

Pěstování: Slunné stanoviště nebo i polostín, kyprá, humózní půda. Listy  sklízet před květem jinak hořknou, jedlá je celá rostlina. Je to vytrvalá rostlina, která dorůstá až 2m.

Použití: Vývary, vařené brambory, omáčky, paštiky, pomazánky,  dušené hovězí, jehněčí maso, marinády na grilování, zelenina

Léčivé účinky: Močopudná bylina, problémy s ledvinami, pomáhá při vykašlávání, na pálení žáhy, nadýmání

 

Koriandr – do masa i cukroví

Pěstování: Slunné stanoviště chráněné před větrem, výživné lehce vápenité půdy, na začátku pěstování dostatek vláhy v létě spíše méně. Jednoletá rostlina, množí se semeny.

Použití: Čerstvá nať na grilované ryby, tvaroh, majonézy, saláty, smetanové omáčky, semena pečivo, zákusky, vánoční cukroví, paštiky, tučná masa.

Léčivé účinky: kašel, slinivka břišní, práce střev, nadýmání, koliky, nervová činnost – používají se semena

 

Smil – maggi nebo kari

Pěstování: Spíše jednoletá rostlina (mrazy do -5°C, nesmí promrznout kořeny), vhodná spíše do nádob, slunné, sušší místo, dobře  propustná, hlinitopísčitá půda

Použití: Orientální kuchyně, rýže, drůbež, ryby, majonézy, omáčky, zelenina, maso – stačí pár lístečků nebo jedna snítka

Léčivé účinky: migrény, menstruační bolesti, průdušky, revmatismus, artritida, hojí rány, únava, nespavost, stres – listy a květy

 

Oregano – italská kuchyně

Pěstování: Slunné spíše chráněné stanoviště, na zimu nutno přihrnout hlínou a přikrýt chvojím, poměrně bujně roste, proto potřebuje dostatek prostoru

Použití: Středomořská, italská, asijská a mexická kuchyně, pizza, těstoviny, rajčatové omáčky, špagety, telecí, skopové, kuřecí maso, plody moře, saláty

Léčivé účinky: Na kašel, bolesti v krku, migrény, kladně působí na psychiku, žvýkání listů pomáhá při bolestech zubů

 

Majoránka – česká klasika

Pěstování: Slunné teplé stanoviště chráněné před větrem, spíše suché, nemá ráda přemokření, potřebuje hodně hnojit. Většina rostlin jsou jednoletky.

Použití : Typická česká kuchyně (bramboračka, guláš, zabijačková  kuchyně atd.)

Léčivé účinky: Stres, psychické problémy, menstruační bolesti, tvorba mateřského mléka, nespavost, rýma, žaludek, střeva

 

Yzop – krásně kvete

Pěstování: Slunné stanoviště, přiměřená zálivka, bez  problému přezimuje

Použití: Je velmi aromatický, používá se k dušené zvěřině, králičímu,  jehněčímu, možné přidat do kompotů, dezertů, koláčů  (višně, meruňky, maliny), možno kombinovat se zelím, řepou, dýní, mrkví a houbami

Léčivé účinky: posiluje organismus, záněty v krku, ústech, zvýšení krevního tlaku, kašel, astma, bolesti žaludku, noční pocení

 

Šalvěj  – prevence mrtvice

Pěstování: chráněné slunné místo, propustná půda, na zimu zakrýt, sbírají se listy před květem za slunného poledne.

Použití: vepřové, husí, krůtí maso, divočina, ryby, kořeněné omáčky, přidává se i do pečiva a koláčů, sýry

Léčivé účinky: posílení celého těla, povzbuzuje mozek, noční pocení, třes  končetin, křeče, bolesti v krku, záněty hrtanu a ústní dutiny, bolest zubů, snižuje produkci mateřského mléka

 

Meduňka – nejlepší na stres

Pěstování: Slunce nebo polostín, velmi nenáročná na pěstování, roste  jako plevel, nevymrzá

Použití: Smoothie, sirupy, čaje, pečené kuře, ovocný salát, dezerty

Léčivé účinky: stres, nespavost, psychika, odolnost organismu, křeče žaludku, proti nevolnostem v těhotenství, záchvaty kašle

 

Mateřídouška – přitahuje motýly

Pěstování: slunné, velmi suché místo, vhodná k domu aromaticky voní,  přitahuje včely a motýly je ji nutné stříhat

Použití:  lze ji použít podobně jak tymián

Léčivé činky:  kašel, astma, zápal plic, zánět průdušek, mrtvice, roztroušená skleróza, revmatismus, pohmožděniny,  opuchliny

 

Svatolina – spíše na okrasu

Pěstování: chudé půdní podmínky, snese žár, slunné místo, méně   vody

Léčivé účinky: využívá se spíše v čajových směsích vhodných pro  povzbuzení menstruace a jaterní činnosti, nevhodná pro děti  a těhotné